Eksistensen podcast

Mindeseminar for Geert Hallbäck: Om apokalyptik og Johannes’ Åbenbaring

March 7, 2018

Mindeseminar og lancering af bogen Johannes’ Åbenbaring og apokalyptik. Teksten, tiden og lidenskaben med tekster af Geert Hallbäck, der udgives In Memoriam

Ved sin død i august 2017 havde Geert Hallbäck planer om at udgive en samling af sine artikler om to snævert sammenhængende emner, som i særlig grad havde optaget ham gennem hans tid som lektor i Ny Testamente ved Københavns Universitet: Johannes’ Åbenbaring og antik jødisk og kristen apokalyptik. Hallbäck selv nåede ikke at gå videre med planerne. I stedet har tre af hans tidligere kolleger på Afdeling for Bibelsk Eksegese udvalgt de bedste af Hallbäcks artikler om de to emner til en bog.

Johannes’ Åbenbaring og apokalyptik. Teksten, tiden og lidenskaben indeholder 10 artikler, der blev offentliggjort mellem 1984 og 2012. Udgivelsen vidner om forfatterens eminente evne til at udtrykke sig klart og forståeligt for enhver om nogle fundamentale dimensioner af den kristne religion.

Bogen udkommer In Memoriam i tilknytning til Hallbäcks 70 års fødselsdag i marts 2018. I den anledning afholdte Afdeling for Bibelsk Eksegese et mindearrangement, hvor kolleger fra Københavns Universitet gav bogen nogle ord med på vejen. Forlaget Eksistensen var på pletten og optog seminaret, som du nu har mulighed for at lytte til – hør enten hele seminariet i fuld længde eller vælg de enkelte oplæg i lydlinjen.

Professor emeritus Troels Engberg-Pedersen: Velkomst og indledning om bogen

Lektor Søren Holst: ’Sex, løgn og urtemedicin: Den jødiske apokalyptiks håndtering af teologisk ubehag’ (min. 6:44)

Professor Heike Omerzu: ’Mening i galskaben eller Galskab i meningen? Geert Hallbäcks læsning af Johannes' Åbenbaring som både tidsbestemt og aktuel’ (min 23:53)

Lektor Jesper Tang Nielsen: ’Franske firkanter og forskelle i Johannes' Åbenbaring’ (min 40:14)

Post.doc Lars Nørgaard: ’Planmæssig anonymitet: Geert Hallbäck og Louis Marin’ (min 57:19)

Professor Isak Winkel Holm, Institut for Kunst- og Kulturvidenskab:
'Den apokalyptiske mekanik: bibelvidenskab og kulturvidenskab ifølge Geert Hallbäck' (1:12:25)

Lektor Gitte Buch-Hansen: ’Når Geert Hallbäck og apokalyptikken er gode at tænke med. Eller: Hvorfor Paven ikke bør ændre i Fader Vor’ (1:30:59)

Sognepræst, Sigrid Sonne La Cour: ’Blokeret fremtid. Apokalyptik og drømme hos nigerianske sexarbejdere på Vesterbro' (1:46:38)

Professor emeritus Troels Engberg-Pedersen: Afrunding (2:03:05)

Læs et uddrag eller køb bogen her:

http://www.eksistensen.dk/johannes-abenbaring-og-apokalyptik.html